Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Τραυματισμοί στη καλαθοσφαίριση: Επιδημιολογική μελέτη

Η καλαθοσφαίριση κατατάσσεται στα αθλήματα επαφής , που σημαίνει ότι οι παίκτες που λαμβάνουν μέρος έχουν άμεση σωματική επαφή μεταξύ τους κατά την διάρκεια του αγώνα, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες για τραυματισμούς να είναι αυξημένες.

Η συχνότερη δεξιότητα που εκτελούν οι αθλητές της καλαθοσφαίρισης είναι η αναπήδηση. Οι καλαθοσφαιριστές πηδούν πολύ συχνά κατά την διάρκεια του αγώνα για να σουτάρουν, να διεκδικήσουν…

το ριμπάουντ, να πασάρουν, να μπλοκάρουν την προσπάθεια του αντιπάλου.  Έτσι λοιπόν, η συνεχής επιβάρυνση των αρθρώσεων (των κάτω ακρών) λόγω των αλμάτων, η βίαιη προσγείωση του σώματος του καλαθοσφαιριστή μετά από κάποιο άλμα , αλλά και η βίαιη επίσης σύγκρουση δυο αντιπάλων στη διεκδίκηση της μπάλας τόσο στον αέρα , όσο και στο παρκέ , σε συνδυασμό με τις μεγάλες εντάσεις που διέπουν το παιχνίδι της καλαθοσφαίρισης , είναι κάποιες από τις πιο συχνές αιτίες τραυματισμού.

Το άθλημα της καλαθοσφαίρισης χαρακτηρίζεται από πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς , πολλές φορές κυρίως των κάτω άκρων , όπως: θλάσεις, κατάγματα και συνδεσμικές κακώσεις.
 Η πιο συχνή κάκωση στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης είναι η συνδεσμική κάκωση των αρθρώσεων (τα διαστρέμματα) , που συμβαίνουν σε ποσοστό συχνότητας περίπου 55% των κακώσεων . Ανάλογα με τις ανατομικές περιοχές το 35% των κακώσεων συμβαίνουν στην ποδοκνημική άρθρωση.
Μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν διαστρέμματα στους καλαθοσφαιριστές είναι: η φύση του αθλήματος (συγκρούσεις, σωματικές επαφές, κ.ο.κ), ο κακός αγωνιστικός χώρος, ο κακός προπονητικός σχεδιασμός, η κακή φυσική κατάσταση των αθλητών, η κόπωση, οι ιδιαιτερότητες των θέσεων στο παιχνίδι κ.α.
Tο κόστος ενός τραυματισμένου αθλητή είναι μεγάλο τόσο σε αγωνιστικό (έλλειψη από αγωνιστικές δραστηριότητες της ομάδας για αρκετό χρονικό διάστημα) όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Επομένως, η καλή προθέρμανση, ένα πλούσιο πρόγραμμα διατατικών ασκήσεων και η αποθεραπεία πρέπει να κατέχουν κυρίαρχη θέση στον προπονητικό σχεδιασμό για την πρόληψη των τραυματισμών.

 

Κώστας Παπαδόπουλος

 

Βιογραφικό Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

 

Γεννήθηκε το 1978 στην Κοζάνη, αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα καλαθοσφαίριση, κολύμβηση και υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Κινητική Ανάπτυξη.

Εργάστηκε ως γυμναστής σε ολοήμερα σχολεία, σε δήμους στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Επίσης θήτευσε ως προπονητής αλλά και ως γυμναστής σε ομάδες καλαθοσφαίρισης (ΠΑΟΚ,ΑΡΗΣ,ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ,ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ), και εργάζεται ως ανιχνευτής ταλέντων για την γερμανική ομοσπονδία μπάσκετ ( BBL Bundesliga) και την ισπανική ομοσπονδία (LIGA ENDESA ACB).

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά αλλά και συνέδρια.

Έχει εργαστεί επίσης είτε εθελοντικά είτε ως προσωπικό σε διεθνείς και παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις ( IAAF GOLDEN LEAGUE, OLYMPIC GAMES ATHENS 2004, GLOBAL MESOGEAN EVENTS THESSALONIKI 2007, WORD MAXI BASKETBALL THESSALONIKI 2013, THESSALONIKI FILM FESTIVAL 2009)

Δείτε ακόμα