Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Αδελφοποίηση της Ε1΄τάξης του 2ου Δ. Σ. Γρεβενών με το Δ. Σ. Grundschule Lindenberg της Γερμανίας

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών  –  Ε1΄τάξη         

 

Το πρώτο τμήμα της Πέμπτης τάξης (Ε1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2012-2013 δραστηριότητα με τίτλο:  …

«Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου»

 Σήμερα  στα  πλαίσια αυτής της  δραστηριότητας, θα   δημοσιοποιήσουμε    το πρόγραμμα etwinning (ηλεκτρονικής αδελφοποίησης) που διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο  Grundschule Lindenberg (http://www.gs-lindenberg.de/startseite)  της Γερμανίας (μαζί μάλλον και με ένα σχολείο της Γαλλίας).

Το eTwinning αφορά άτομα, διδάσκοντες, μαθητές, διευθυντές σχολείων, γονείς, προσωπικό υποστήριξης, υπεύθυνους δικτυακών τοποθεσιών, εκπαιδευτές διδασκόντων, ειδικούς στην παιδαγωγική από τα 25 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και τη Βουλγαρία, όλους ενωμένους σε έναν κοινό σκοπό. Να φέρουν τους διδάσκοντες και τους μαθητές της Ευρώπης πιο κοντά μέσω της ομαδικής εργασίας, της ανάπτυξης μίας κοινής ταυτότητας και της εκτίμησης της σημασίας να είναι κάποιος Ευρωπαίος. Αφορά επίσης τον πειραματισμό με νέες μεθόδους διδασκαλίας, νέες τεχνολογίες και νέους τρόπους πραγματοποίησης παλαιών εργασιών.

Το θέμα της δραστηριότητάς μας είναι τα «Παραδοσιακά Παιχνίδια» (Traditionelle Spiele). Το πρόγραμμά μας εγκρίθηκε από τις εθνικές υπηρεσίες Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και από την κεντρική ευρωπαϊκή υπηρεσία και πήρε το σχετικό πιστοποιητικό. Το προφίλ του έργου μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.etwinning.net/en/pub/profile.cfm?fuseaction=app.project&pid=95106&lang=en

Σε αυτή τη δραστηριότητα μεταξύ των άλλων:

Θα συγκεντρώσουμε και θα μελετήσουμε τα παιχνίδια που παίζονταν  από τα παιδιά στο παρελθόν.

Στη συνέχεια θα βρούμε  τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά σήμερα.

Θα συγκρίνουμε τα παιχνίδια του παρελθόντος, με τα σημερινά παιχνίδια.

Θα γίνει εξακτίνωση στα Μαθήματα: Ιστορία, Φυσική Αγωγή και άλλα μαθήματα του Δημοτικού.

Γλώσσες: DE (Γερμανικά)- EL (Ελληνικά) – EN (Αγγλικά)

Ηλικία μαθητών: 9 – 11 ετών

Εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: Chat, e-mail, άλλο λογισμικό (Powerpoint, βίντεο, φωτογραφίες και σχέδια), Twinspace.

Στόχος μας είναι η προσέγγιση των δύο χωρών τόσο γλωσσικά, όσο και πολιτισμικά.  Τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες, να αποκτήσουν καινούριες επαφές και να γνωρίσουν διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, τρόπους σκέψης και έναν καινούργιο πολιτισμό.

 Ένας επιπλέον στόχος είναι η ανεκτικότητα. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να είναι ανεκτικά και ανοιχτά απέναντι σε έναν καινούργιο πολιτισμό. Θα μάθουν να σέβονται έναν διαφορετικό πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα θα συνειδητοποιήσουν και το δικό τους πολιτισμό. Τέλος τα παιδιά θα μπορέσουν να αντιληφθούν τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία και να καταλάβουν καλύτερα την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει.

Διαδικασία εργασίας:

Τρόπος: Πρώτα θα  έρθουμε σε επαφή με το συνεργαζόμενο σχολείο με τη βοήθεια των e-mails, video, power point. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το chat, το Twinspace και τηλεδιάσκεψη με ζωντανή σύνδεση μέσω  skype.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

Θα επιθυμούσαμε να δημιουργούσαμε ένα Twinspace, όπου θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε βήμα-βήμα τη συλλογική μας εργασία.

Περισσότερα, καθώς και φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας http://2dim-greven.gre.sch.gr/E1%20taksi%202012.htm

 

 Γρεβενά, 8 Μαρτίου 2013

 

   Οι μαθήτριες και οι μαθητές της τάξης

Ο δάσκαλος της τάξης

    Αργύριος Καραλιόλιος

 

 

 

Δείτε ακόμα